12-15/06/24 Hradec Králové
Park 360

Láska prochází žaludkem. I ta k naší planetě, přírodě, lidem. Každý rok pečlivě vybíráme bistra, stánky, kavárny a mobilní kuchyně, které na Rock for People se svou nabídkou vystoupí. Vedle pestrosti, kvality surovin a skvělého servisu do výběru stále více vstupují další klíčové parametry, jako je snižování uhlíkové stopy nebo bio kvalita. Zároveň šetrnost a postupný přechod na bezodpadový model. Nebude to hned, ale máme cíl, plány a v tomto případě můžeme i naznačovat!

Buďte součástí naší gastro (r)evoluce – svými objednávkami, zpětnou vazbou nebo tříděním odpadu.

Info, pokud nemáte čas číst:
Rozšiřujeme nabídku bezmasých a rostlinných jídel (pestřejší rostlinnou nabídku podpořila organizace ProVeg). Zvyšujeme podíl lokálních dodavatelů z regionu. Preferujeme české suroviny před dovozovými. Do zálohovaných Nicknack kelímků dostanete pivo, limo, sodu, teplé nápoje i míchané drinky. Jídlo do kompostovatelného nádobí. V rámci areálu, gastro provozu, kempu, backstage a zázemí areálu rozlišujeme 18 typů odpadu.

Pokud chcete znát i detaily:

1/ Rozšiřujeme nabídku bezmasých a rostlinných jídel.
Za produkcí masa stojí velká spotřeba vody, energií a emise skleníkových plynů. Také deforestace neboli odlesňování, aby bylo možné pěstovat krmné plodiny pro hospodářská zvířata. Klimatická stopa produkce rostlin je nižší (samozřejmě pokud k nám neletí přes půl zeměkoule). Například místo pěstování sóji, která naplní žaludky krav, může být přímo určená pro lidi, tedy bez zvířecího mezistupně. Proto pro snižování klimatické stopy budeme rozšiřovat nabídku bezmasých a rostlinných jídel a nápojů.
Přehlednou tabulku vybraných surovin s jejich uhlíkovou stopu najdete mezi fotkami. Pomáhat nám ke snižování naší stopy můžete svým výběrem i vy!
Partnerem pestřejší rostlinné nabídky se stala organizace ProVeg. Letos tak na festivalu najdete například rostlinné burgery, mexickou či asijskou kuchyni, sushi, dezerty i zmrzlinu.
Pestrou škálu bio, bezmasé a rostlinné nabídky najdete v zóně Komerční banky s názvem Future Fest 2030.

2/ Zvyšujeme podíl lokálních dodavatelů z regionu.
Navázali jsme spolupráci s gastro provozovateli z Hradce Králové a okolí. Oslovili jsme také pěstitele, farmářky, ovocnáře, chovatele z regionu, abychom postupně minimalizovali transport surovin a potravin.

3/ Preferujeme české suroviny před dovozovými.
Chceme podporovat české producenty. Tedy spíš mrkev než mango. Raději českého vepře než argentinského býčka. Řepkový olej spíš než palmový z plantáží v Indonésii.

4/ Do zálohovaných Nicknack kelímků dostanete pivo, limo, sodu, teplé nápoje i míchané drinky.
Na vratné a zálohované kelímky v designu Rock for People jste už zvyklí. Nechat si do nich načepovat můžete nejen pivo, ale také limo, sodu, horké nápoje a nyní také míchané drinky. Více o zálohovém systému se dozvíte v článku o Zálohování.

5/ Jídlo do kompostovatelného nádobí.
Jednorázovým plastům odzvonilo. Trvá, než se rozloží. Často se nedají ani recyklovat. A navíc už jsou zakázané. V ČR i v EU. Proto dobroty z grilů a pánví dostanete na kompostovatelné nádobí. Prosíme, po dojedení nádobí vytřiďte do koše na kompostovatelné nádobí/bioodpad. Zbytky jídla živočišného původu (maso, mléčné výrobky, vejce) patří do směsného odpadu. Zbytky rostlinného původu lze vyhodit společně s kompostovatelným nádobím.

6/ Rozlišujeme v rámci areálu, gastro provozu, kempu a zázemí areálu 18 typů odpadu.
Třídím, třídíš, třídíme. Už několik let ve festivalovém areálu najdete třídicí hnízda. My jdeme dál – nejen v areálu, ale také v zázemí, backstage nebo v kempech. Podrobnější info ohledně nakládání s odpady najdete v sekci Odpady.